RSS

Drama “Tukang Asahan” naskah : Wahyu Wibisana, garapan Téater Sunda Kiwari.

03 Apr

“Tukang Asahan” drama lawas, dibukukeun taun 1978, tapi teu leungiteun amanah najan dipéntaskeun jaman kiwari. Komo apan, ieu drama téh euyeub ku palasipah nu kudu dipikiran ku nu lalajo.

Tukang asahan

Drama “Tukang Asahan” nyaritakeun lalampahan nu dagang batu asahan, nu geus mangalam-alam kukurilingan, tapi teu payu-payu. Gok tepung jeung mahasiswa nu terus milu mangdagangkeun batu asahan. Tukang Asahan jeung mahasiswa, némbongkeun situasi jaman modéren.

02 04 0503Dina lalampahanana, maranéhna tepung jeung rupa-rupa jalma ti jaman nu béda-béda. Aya Sudagar, kudu nyanghareupan pamajikan nu panasbaran, sirik pidik pédah nénjo batur leuwih beunghar. Aya Si Kabayan nu kasohor ngedul taya kadaék, unggal poé paséa jeung pamajikananana, tur kudu nyanghareupan mitoha. Aya deui rombongan ti jaman karajaan, nu nyaritana dikawihkeun (siga Gending Karesmén). Masing-masing jalma ti unggal jaman téa, tuluy tarepung, kalayan tujuan nu sarua: néangan batu asahan pikeun ngaréngsékeun pasualan dununganana.

06 07“Tukang Asahan” ngasongkeun pasualan hirup nu kudu disurahan. Minangka hiji pintonan, ieu drama ngajak seuri (tur dina enas-enasna mah ngajak nyeungseurikeun sorangan), jeung ngajak mikir deuih. Dina ieu drama, unggal jalma najan hirup dina jaman nu béda, saéstuna boga pasualan nu sarua. Batu asahan ukur dipaké simbol keur nyungsi masalah nu saéstuna, nyaéta kumaha urang bisa pikiran jeung kamampuh keur nyanghareupan kahirupan.***(DNS)

http://www.sundanews.com/aos/seratan/1342624086

Poster Tukang Asahan 2015

 
Tinggalkan komentar

Ditulis oleh pada 3 April 2015 in Pementasan

 

Tag:

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s

 
%d blogger menyukai ini: